Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (dałam 70g i było akurat)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczyć go ręką. (Zamiast tradycyjnie formować z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. (Zamrożone ciasto można przechowywać parę miesięcy).
  5. Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.)
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.

02

  1. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza możliwości to nałożenie całego ciasto na górę. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka ciasta będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwości (którą ja zastosowałam) to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 210°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50min. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Ja piekłam 10min. dłużej).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Apple pie

Apple pie

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Ilona

    Przepis boski! Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej!!! Nie jestem mistrzem pieczenia, a wyszło (cyt. koleżankę) "jak z Master Chef". Dziękuję za przepis - będę do niego często wracała ;)

  • Gość - Joanna

    Marto tak. Prawidłowo powinno się przykrywać błyszczącą stroną na zewnątrz, ale szczerze nie zwracam na to uwagi :P

  • Gość - Marta

    Ciasto przykryć folia błyszcząca strona na zewnątrz czy odwrotnie :)?

  • Gość - Monika

    Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam :)

    Pewnie dlatego, że ciasto miało leżeć w lodówce, a nie w zamrażarce :)

  • Gość - Aniela

    Myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, bo rzadko robię takie skomplikowane ciasta ;) ale wyszło super! jest na prawdę pyszne! :)
    Ja użyłam jabłek ze słoika zamiast świeżych :)

  • Gość - Karolina

    Ciasto wyszło przepyszne!! Dałam mniej cukru tak jak Pani - mozna dac go jeszcze mniej i tez bedzie ok :) bardzo dobry przepis dla takich jak ja mam karmiących dziecko z alergia - odpowiednia margaryna do pieczenia, niezawierająca masła, brak jajek w przepisie i nawet ja mogłam sobie pozwolić na mały słodki grzech (kupne ciasta i słodycze nie wchodzą w grę, a jak na złość słodkiego sie chce). Na pewno jeszcze nie raz upieke to pyszne ciasto!!

  • Gość - Joanna

    Klaudio w tekscie jest napisane: "Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg." Jeśli jednak nie masz innej formy o niskim brzegu to może być w ostateczności tortownica.

  • Gość - Klaudia

    Nie posiadam formy do tarty..:( czy mogę upiec w zwykłej tortownicy? Pozdrawiam

  • Gość - Paulina

    Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam :)

  • Gość - youngCook

    Czy można polać je karmelem i upiec ?

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Aneto, możesz. Dodaj trochę kremu do ubitej śmietany i wymieszaj delikatnie.
Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam na...
To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec Tylko czekam aż b...
Początek strony