Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Smacznego Smile.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • A

    A co stanie się jeśli nie dodam masła do masy budyniowej? Najzwyczajniej nie będzie miała sztywnej konsystencji i tyle?

  • Barbara

    Zrobiłam-teraz się chłodzi w lodówce będzie na niedzielę do kawy. A o wielkość lyzek pytałam bo kiepska że mnie gospodyni nie posiadam wagi kuchennej

  • Joanna

    Barbaro jest podane w składnikach ilość mąki w gramach.

  • Barbara

    Nie bardzo wyszła mi masa budyniowa jest bardzo gęsta no i zaczęłam się zastanawiać jakiej wielkości mają być łyżki mąki płaskie czy kopiaste?

  • Joanna

    Aga podejrzewam, że za długo miksowałaś po dodaniu budyniu. Należy dobrze utrzeć masło, a budyń dodaje się stopniowo i miksuje tylko do połączenia się składników. Albo za szybko dodałaś budyń. Poczytaj artykuł o masie budyniowej. Może coś Ci się przyda: Kliknij na ten link

  • aga

    zwazył mi się krem- dlaczego..masło i budyń miały temp.pokojową :-?

  • Mika

    Hej, robię już któryś raz i mam nadzieję ze wyjdzie super.....jednak, zawsze ten ostatni, dolny herbatnik jest twardy (nawet po 2 dniach). Co robić?

  • Asia

    Przetarlam budyn i w koncu masa byla taka jak powinna. A dzis kolejny raz robie.... na urodziny meża :) zasmakowalo mu tak jak i wszystkim domownikom;) Dziękuje za fantastyczny przepis !

  • Joanna

    Paulino szukaj "Sahnesteif" lub "Sahnefest" (po 3 paczuszki wielkości proszku do pieczenia). Dostaniesz raczej wszędzie, a na pewno w większych marketach.

    Śmietana niemiecka ubija się bez problemu. Ja już dawno nie dawałam do niczego usztywniacza i też się ładnie trzyma ;-)

  • Paulina

    Pani Joanno! Również mieszkam w Niemczech i w jakim sklepie kupuje pani ten śmietan-fix? Ja dzisiaj zrobiłam to ciasto i użyłam Schlagsahne i dodałam żelatynę, ale wolałabym z tym śmietan-fixem ;)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki ...
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo ad...
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do m...
Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony