Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo wysuszać w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20min.

Składniki:
Beza:

  • 4 białka
  • 230g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu*

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400g truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24x 34cm. (Należy zachować co najmniej 1cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec 20- 25min., w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 150°C na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę (odwracając ją górą do dołu). Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
  6. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając  cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę.
  8. Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek, pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3cm. (Po to, aby przy zwijaniu rolady, nadzienie nam nie uciekło). 

02

  1. Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku (dość luźno).
  2. Z góry polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
  3. Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego Smile.

W wersji bezglutenowej użyć białego octu winnego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

20- 25min
porcje

Liczba porcji:

około 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony