Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa to miękka beza z delikatnie chrupiącą skorupką. Przypomina trochę Pavlovą, która również ma w środku delikatną, bezową piankę. Pavlova jest jednak z zewnątrz bardziej chrupiąca. Beza na roladę musi być miękka, ewentualnie z zewnątrz lekko krucha, by dało się ją zwinąć. Jest to dobry i szybki pomysł na wykorzystanie białek. W przeciwieństwie do zwykłych bez, które należy długo wysuszać w piekarniku, taką bezę piecze się zaledwie 20min.

Składniki:
Beza:

  • 4 białka
  • 230g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu*

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400g truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Bezę rozsmarować na blasze na wymiar 24x 34cm. (Należy zachować co najmniej 1cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
  4. Piec 20- 25min., w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 150°C na środkowej szynie piekarnika.
  5. Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę (odwracając ją górą do dołu). Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
  6. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Parę zmiksować blenderem, dodając  cukier puder do smaku. Odstawić na bok. Resztę truskawek pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby ociekły z soku.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na bezę.
  8. Na śmietanie rozłożyć kawałki truskawek, pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3cm. (Po to, aby przy zwijaniu rolady, nadzienie nam nie uciekło). 

02

  1. Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku (dość luźno).
  2. Z góry polać bezę zmiksowanymi truskawkami.
  3. Beza nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego Smile.

W wersji bezglutenowej użyć białego octu winnego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

20- 25min
porcje

Liczba porcji:

około 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony