Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

  • 40g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 30g masła
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
  3. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
  5. W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15min. pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20min.
  6. Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto na maślance z rabarbarem

ciasto na maślance z rabarbarem

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Magdo możesz tak zrobić. Troszkę wyjdzie na pewno inne ;-)

  • Gość - Magda

    A bardzo straci na smaku ciasto? Chciałam zrobić z brzoskwiniami i zamiast śmietanki z masłem zrobić kruszonkę

  • Gość - Joanna

    Magdo konieczne nie jest. Śmietana z masłem nadaje ciastu większej wilgotności. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloriach to możesz oczywiście to pominąć.

  • Gość - Magda

    Czy konieczne jest dodanie śmietanki z masłem?

  • Gość - renata

    upiekłam godzinę temu, już nie ma pół blachy, cudowne ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne /chyba dzięki tej śmietance z masełkiem/ zrobiłam z wiśniami i jagodami które wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam sok, przed wyłożeniem na ciasto przesypałam też mąką, nic nie opadło ,żaden zakalec się nie zrobił i wielkim dodatkowym plusem jest fakt że ciasto dokładnie tyle się musiało piec ile podaje przepis a miałam już przypadki że czas pieczenia trzeba było podwójnie wydłużyć, polecam gorąco

  • Gość - Dorota

    Ciasto jest przepyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, zjadłam dwa kawałki :) Pachnie pysznie :)

  • Gość - Iza

    Kolejny udany wypiek z Twoich przepisów! Masz doskonale opisy, są dokladne. Bardzo to sobie cenie!

  • Gość - Joanna

    Marzeno nie jestem pewna. Może w tym przypadku powinna być raczej maślanka, a nie jogurt. Bardzo ważne jest także, aby po dodaniu mąki nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.

  • Gość - Marzena

    Upieklam ciasto tylko zamiast rabarbaru dalam sliwki. Wyszedl mi zakalec. Ciasto w smaku jest pyszne. Nie mialam maslanki dalam jogurt. Co moglo byc przyczyna takiego efektu koncowego.

  • Gość - ewelina

    pyszności właśnie upiekłam rabarbar zastąpiłam śliwkami i ok :P

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony