Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Gość -Ania

    Gość - Basia niech wejdzie na forum wielbicieli kaszanki. Mnie przepis wyszedł wyśmienicie.

  • Gość - Ankaa

    Robiłam dzisiaj i jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, dałam tylko mniej masła. Polecam!

  • Gość - Ania

    Robiłam już trzy razy i za każdym razem się udało, smakuje rewelacyjne
    Mama i teściowa poprosiły o przepis.
    Pozdrawiam serdeczne

  • Gość - Paulina

    Ten przepis nie nalezy do najlepszych,krem,adokladniej budyn totalna porazka. Za duzo maki pszennej i kartoflanej za malo zoltek i cukru.Zgubilam swoj przepis i z internetu weszlam na pierwszy jaki mi sie pojawil i z przykroscia stwierdzam,ze kaszana.

    Witam Ja do kremu dodaje jedynie budyn (musi byc dosc mocno poslodzony w trakcie gotowania), kostke masla i odrobine soku z cytryny zawsze wychodzi jak marzenie.

  • Gość - Basia

    Ten przepis nie nalezy do najlepszych,krem,adokladniej budyn totalna porazka. Za duzo maki pszennej i kartoflanej za malo zoltek i cukru.Zgubilam swoj przepis i z internetu weszlam na pierwszy jaki mi sie pojawil i z przykroscia stwierdzam,ze kaszana.

  • Gość - wiola

    ja właśnie zrobiłam i tak pyszne że już połowy niema jak mąż z córą sie dorwali ja osobiście tak dla ciekawosci dodałam rodzynki do kremy.Polecam

  • Gość - KAMIL

    wyglada apetycznie nigdy nie robilem karpatki ale sie skusze na nia dla tesciowej zrobie :lol:

  • Gość - Ania

    Pierwszy raz robiłam karpatkę i to wg tego przepisu i wyszła cudownie! Blacha ciasta zniknęła w oka mgnieniu! Poproszę więcej takich pysznych przepisów. Pozdrawiam.

  • Gość - JolaWS

    Ciasto wyszło świetnie, dzieki za przepis. Na pewno dodaje do ulubionych.

  • Gość - BASIA

    Super..karpatke dzis robiłam z 1.5 porcji i wyszla wielka mnie cala blacha na duza rodzine ..polecam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony