Migdałowe ciasto wielkanocne

Ciasto to nie jest klasycznym mazurkiem, ale może go zastąpić. Jest typowo świąteczne, w kształcie jajka i udekorowane jak pisanka. Ciasto jest miękkie, z twarożkiem, a w środku wypełnione migdałami. Jest nie za słodkie i dość proste w smaku.

Składniki:
Masa migdałowa:

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 125g zmielonych migdałów
  • 30g mąki pszennej
  • 2 łyżki rumu

Ciasto serowe:

  • 250g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 80g cukru
  • szczypta soli
  • 70ml mleka
  • 70ml oleju
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 1 białko
  • 60g cukru pudru

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 3 łyżki słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę migdałową. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać mąkę z migdałami i dodać do utartej masy. Delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać rum. Masę przykryć i odstawić na bok.
  2. Wszystkie składniki na ciasto serowe zagnieść na jednolitą masę (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka).
  3. Ciasto serowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, na duży placek ok. 30x 40cm. Z obu placków wyciąć ciasto w kształcie jajka. (Najłatwiej można to zrobić, przykładając z jednej strony ciasta obręcz tortownicy o średnicy 26cm).

02

03

  1. Pierwsze ciasto, razem z papierem, położyć na blasze do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę migdałową, pozostawiając duży odstęp na 2cm od brzegów (U mnie po nałożeniu masy pozostało ok. 1,5cm, ale należy starać się, aby brzeg był jak największy). Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem ze śmietaną.

04

  1. Z góry nałożyć drugie ciasto. (Przełożyłam ciasto razem z papierem, odwracając go papierem do góry. Na końcu ściągnąć papier).

05

06

  1. Brzegi bardzo mocno skleić. Najlepiej docisnąć dodatkowo mocno widelcem, aby podczas pieczenia ciasto się nie rozkleiło.
  2. Ciasto posmarować z góry resztą żółtka ze śmietaną i ponakłuwać go wykałaczką (zrobić ok. 30 – 40 nakłuć).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku na dolnej szynie piekarnika ok. 35 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika.
  4. Ubić białko z cukrem pudrem na gładką masę. Masę bezową przełożyć do szprycy. Ciasto udekorować bezą i piec dalej ok. 10 minut, do jej zarumienienia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.essen-und-trinken.de, „Mandel- Ei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Migdałowe ciasto wielkanocne

Migdałowe ciasto wielkanocne