Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto czekoladowe na Guinnessie

Mocno czekoladowe, soczyste, mięsiste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Jest ciężkie, ale nie zbite jak Brownie. Pieczone jest na ciemnym piwie Guinness, które wpływa na kolor i strukturę ciasta. Bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto:

  • 250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
  • 250g masła
  • 75g kakao
  • 350g cukru
  • 140ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 275g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 50g cukru pudru
  • trochę czekolady gorzkiej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką).
  3. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą.
  6. Ciasto przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe na Guinnessie Ciasto czekoladowe na Guinnessie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Agnieszko można, ale połączyłabym go ze słodką śmietaną w proporcji pół na pół. (np. 200g mascarpone i 200g śmietany 30- 36%. Schłodzone produkty przełożyć do miski i ubić razem mikserem do zgęstnienia. Na końcu dodać cukier puder).

  • Agnieszka Ww

    Witam .
    Czy zamiast serka Philadelphia można użyć Mascarpone ?

  • Joanna

    Jolu nie powinno być mokre. Piecz do suchego patyczka.

  • jola

    witam, mam pytanie czy po upieczeniu ciasto powinno byc suche czy mokre w srodku? bo upieklam i juz ponad godzine pieke a ciasto w srodku ciagle mokre ale nie wodniste...nie wiem czy moze temperatura za niska ale pieklam w prawie 200st

  • Joanna

    Madzik bardzo proszę. Dzięki za informację. Ciasto włożyłam od razu na noc do lodówki, więc nawet nie wiedziałam, że smakuje inaczej w pierwszy dzień ;-)

  • madzik 1984

    zrobilam to ciasto i musze powiedziec ze cala rodzina byla zachwycona. Ja pierwszego dnia troche mniej bo bylo wyczuc piwo ale nastepnego dnia(trzymalam na noc w lodowce) ciasto zrobilo sie jeszcze bardziej gliniaste i tak jakby bardziej czekoladowe, bylo genialne. uwielbiam takie i napewno jeszcze nieraz bede je robic. dziekuje!!!

  • Gość

    no właśnie starałam się jak najkrócej ale ciągle te gródki były i jako, że zrobiłam tak jak Pani pisze-studziłam przy uchylonych drzwiczkach winę zrzucam na to mieszanie, na szczęście przybyło mi dzięki temu trochę więcej doświadczenia; dziękuję za cierpliwe odpisywanie!;)

  • Joanna

    Anito przy robieniu takich ciast, jeśli mi się zdarzą grudki to również używam miksera, tylko staram się zrobić ze dwa obroty wokół miski. Po prostu najkrócej jak się da ;-) Można również studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wtedy jest mniejsze ryzyko opadania ciast (mniejsza różnica temperatur).

  • Gość

    wiem, że w przepisie jest napisane żeby długo nie mieszać ale jak do mokrych składników dodałam mąki to się zrobiły gródki i musiałam użyć miksera; złe serki-moja wina-zapamiętam na przyszłość; określenie mocno czekoladowe pasuje chyba do czegoś bardzo czekoladowego, ciasto było ciemne i słodkie ale żeby takie bardzo czekoladowe? kwestia subiektywna chyba; dziękuję za odpisanie, uczę się dopiero więc każda wskazówka się przyda:)

  • Joanna

    Anito dobrze, że smakowało :-)
    1) Jedną z przyczyn opadania ciasta może być za długie mieszanie składników.
    2) Serek kremowy Philadelphia nie jest w ogóle kwaśny. Miałaś w takim razie nieodpowiedni ser.
    3) jakie określenie Twoim zdaniem pasuje najlepiej do tego ciasta?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony