Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Stollen z marcepanem

Prezentuję kolejną struclę bożonarodzeniową, tym razem z marcepanem w środku. Odkąd spróbowałam prawdziwego, niemieckiego Stollen, to ciasto przypadło mi do gustu i wolę go od tradycyjnego keksa. Stollen z marcepanem to ciężka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, w środku wypełniona marcepanem. Ciasto bardzo dobrze się formuje i co najważniejsze można go upiec spokojnie tydzień przed świętami.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • ok. 40g drożdży
  • 80g cukru
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g rodzynek
  • 100g posiekanych migdałów (Jeśli nie znajdziecie gotowych migdałów posiekanych, to najlepiej kupić w słupkach i je posiekać.)

Marcepan:

  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 200g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • ok. 100g masła
  • cukier puder
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. 200g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać skórkę pomarańczową i migdały i wyrabiać ciasto około 2-3 min. Na końcu wmieszać rodzynki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.
  5. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno.
  6. Skórkę cytrynową zagnieść z marcepanem i uformować wałek o długości 30cm.
  7. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść. Z ciasta uformować prostokąt lub owal (ok. 30x 20cm).

02

  1. Na środku ułożyć wałek z marcepana.

03

  1. Jedną połowę ciasta założyć na marcepan, a następnie na nią założyć drugą połowę ciasta. Końce skleić tak, aby marcepan nie wystawał.

04

05

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Folię aluminiową złożyć tak, aby powstał długi, parokrotnie złożony pasek. (Folię należy złożyć kilkakrotnie, aby była sztywniejsza). Paskiem obwinąć struclę. (Dzięki folii strucla nie straci na kształcie).

06

  1. Ciasto pozostawić na 30 min.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 50min. w temperaturze 180°C.
  3. 50g masła roztopić. Gorącą struclę posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem. Ciasto można jeść jak tylko ostygnie, ale zaleca się owinięcie strucli w folię aluminiową i pozostawienie do następnego dnia. Następnego dnia należy usunąć nadmiar cukru i ponownie posmarować cienko ciasto roztopionym masłem (ok. 50g) i posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu tydzień, nawet dwa, owinięte szczelnie w folię aluminiową. Najlepiej dodatkowo wsadzić je jeszcze do metalowej puszki, żeby chronić przed wyschnięciem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1godz. 45 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Stollen z marcepanem

Stollen z marcepanem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony