Babka piernikowa z serem

Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 300g płynnego miodu
  • 125g masła
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 400g mąki pszennej
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g siekanych migdałów bez skórki
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 50- 100g czekolady gorzkiej
  • trochę masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
  3. Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
  4. Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
  5. Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  7. Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
  9. Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem Babka piernikowa z serem

Powiązane przepisy