Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Bardzo czekoladowe ciasto. Przypomina brownies (i taka jest też jego oryginalna nazwa), ale w odróżnieniu od prawdziwego brownies  ciasto jest troszkę bardziej puszyste i jest tylko lekko „gliniaste”. Ciasto jest pyszne i do tego jest w nim sporo orzechów. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest również szybkość jego przygotowania.

Składniki:

  • 90g masła
  • 330g cukru
  • 70g kakao
  • 3 jajka
  • 190g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150g orzechów pekan (zastępczo orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Orzechy posiekać na dość duże kawałki.
  3. Masło roztopić. Kolejno utrzeć mikserem z cukrem i kakao. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku i 120ml wody.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  6. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Uwaga: Można dodać dodatkowo jeszcze 150g pokrojonej w dość grube kawałki czekoladę.
Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony