Tort lodowy z bezami

Dwukolorowy tort lodowo- bezowy. Składa się z warstwy waniliowej i czekoladowej przełożonej bezami. Słodki, idealny deser w upalne dni.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 100g bez kupnych lub domowych* (z tego przepisu: "Bezy")
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix (opcjonalnie)
  • starta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm (może być również 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Bezy połamać na kawałki. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  5. Białka ubić na sztywną pianę.
  6. Ubić śmietanę. (Można dodać śmietan-fixy).
  7. Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, a następnie śmietanę.
  8. Ok. 40g bez rozłożyć na dnie tortownicy.
  9. Wyłożyć połowę masy. Rozłożyć 40g bez. Resztę masy wymieszać szpatułką z chłodną, ale płynną czekoladą. Wyłożyć do formy. Wierzch posypać resztą bez i startą czekoladą.
  10. Tortownicę przykryć folią spożywczą lub włożyć w duży worek do mrożenia i wstawić do zamrażarki na noc.
  11. Tort można kroić zaraz po wyciągnięciu, a pozostałą część od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).

Uwaga:

* Wystarczy upiec bezy z 2 białek

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort lodowy z bezami Tort lodowy z bezami Tort lodowy z bezami