Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Piernik domowy

Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Ponieważ w cieście nie ma bakalii, które można oczywiście według uznania dodać, pasuje do niego lukier udekorowany posiekanymi orzechami. Nie całkiem przypadł mi do gustu, bo jednak wolę wilgotne ciasta, ale poza mną wszyscy, którzy go jedli chwalili. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika Smile

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (400g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1 szklanka naparu kawy (z jednej łyżeczki)
  • 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (330g)
  • ¾ szklanki oleju (150ml)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • ewentualnie orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo kawę, mąkę, olej, przyprawę, sodę.
  3. Ubić białka na sztywno.
  4. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 26 cm) wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  7. Ciasto można polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę.
  8. Dodatkowo lukier można udekorować posiekanymi orzechami.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml
Przepis nieznanego pochodzenia (wycinek niewiadomo z czego. Niestety dostałam już wycięty przepis ;))

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Piernik domowy

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Maniek

    Przepis rewelka...
    Dokonałem małej modyfikacji tzn cukier połowa brązowy połowa biały,
    Oraz kawa była pół na pół z mlekiem.

  • Gość - Monika8507

    Znów go dziś zrobiłam i jak zwykle przepyszny, w domu pachnie piernikiem... :-) polecam każdemu spróbować, tym razem zrobiłam polewą z piernika Benedykta, pychotka :-)

  • Gość - Beata

    Bardzo fajny przepis, właśnie go wdrożyłam w życie i od razu skonsumowałam 2 kawałki. Prawdziwy bardzo dobry piernik. Zamiast lukru zrobiłam polewę z czekolady. Dzięki Joasiu :)

  • Gość - Karola

    Jestem amatorką jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten przepis jest cudowny! za każdym razem się udaje, a co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje :)

  • Gość - Atlanta

    Niestety coś musiałam skopać bo nie wyszedł idealny. Już po 30min. pieczenia góra ciasta zrobiła się czarna. Ale trzymałam do suchego patyczka i piernik ładnie wyrósł i przede wszystkim był bardzo smaczny. Musiałam go tylko poddać małym zabiegom kosmetycznym;)

  • Gość - atr

    Moim zdaniem przepis dobry. Potwierdza to fakt, że jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o wypieki tylko to potwierdza. Jedyne co to wydaje mi się że z tego przepisu wychodzi bardzo dużo tego ciasta. Na oko 2,5 "bochenka". Można trochę mniej wlać do form, to będą lepsze warunki do wypieczenia, a ciasto lżejsze.
    Niemniej, dziękuję za przepis! To zabrzmi jak żart, ale dzięki niemu "teściowa" prosi zięcia o piernik na święta ;)

  • Gość - Ewelina

    Tragedia! ;( Może nie wyszedł zakalec i się nie przypalił, ale jest bardzo twardy. Zęby można połamać. Dwie blaszki ciasta idą w kosz. Ponadto, w smaku "dupy nie urywa". Jestem dobrą kucharką, do tej pory z uśmiechem jadłam swoje wypieki, tym razem, niestety, jest przeciwnie.

  • Gość - Khatia

    Witam serdecznie. Niestety muszę napisać, że nie jestem zadowolona z efektu wykonania owego przepisu. Ciasto trzymane w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni C wygląda tragicznie. Z wierzchu spalone na węgiel, a w środku surowa masa. Potrzymałam 10 minut dłużej i WYDAJE mi się że troszkę doszło, aczkolwiek cały wierzch muszę odkroić. Dodam jeszcze, że wszystko robiłam wedle przepisu, bez własnych kombinacji (ilości podanych składników odmierzane wagą, zatem nic źle nie poszło). Mam jedynie nadzieję, że po poprawkach wizualnych piernik choć troszkę będzie przypominał w smaku piernik. Pozdrawiam.

  • Gość - Karolina

    Ja ucierałam ciasto ręcznie i wyszedł bardzo smaczny piernik więc warto korzystać z tego przepisu :)

  • Gość - Sergiusz

    Jestem nizly w wypiekach ale to ciasto mnie pokonalo
    prawie spalilem je z wierzchu a w srodku jakbym dopiero wlal do foremki
    Moj piekarnik znam na wylot i niejedno ciasto uratowalem ale ten piernik mnie pokonal :/
    Dolaczam sie do komentarzy zprosba o dokladne proporcje
    Ciasto jest banalnie proste a mimo tego zakalec jakiego swiat nie widzial i to dzien przed wielkanoca

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony