Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Piernik domowy

Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
  • 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
  • ¾ szklanki oleju (150g)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • migdały w płatkach lub posiekane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
  4. Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  7. Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250ml
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis nieznanego pochodzenia. Niestety dostałam już wycięty przepis.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Piernik domowy Piernik domowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Maniek

    Przepis rewelka...
    Dokonałem małej modyfikacji tzn cukier połowa brązowy połowa biały,
    Oraz kawa była pół na pół z mlekiem.

  • Monika8507

    Znów go dziś zrobiłam i jak zwykle przepyszny, w domu pachnie piernikiem... :-) polecam każdemu spróbować, tym razem zrobiłam polewą z piernika Benedykta, pychotka :-)

  • Beata

    Bardzo fajny przepis, właśnie go wdrożyłam w życie i od razu skonsumowałam 2 kawałki. Prawdziwy bardzo dobry piernik. Zamiast lukru zrobiłam polewę z czekolady. Dzięki Joasiu :)

  • Karola

    Jestem amatorką jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten przepis jest cudowny! za każdym razem się udaje, a co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje :)

  • Atlanta

    Niestety coś musiałam skopać bo nie wyszedł idealny. Już po 30min. pieczenia góra ciasta zrobiła się czarna. Ale trzymałam do suchego patyczka i piernik ładnie wyrósł i przede wszystkim był bardzo smaczny. Musiałam go tylko poddać małym zabiegom kosmetycznym;)

  • atr

    Moim zdaniem przepis dobry. Potwierdza to fakt, że jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o wypieki tylko to potwierdza. Jedyne co to wydaje mi się że z tego przepisu wychodzi bardzo dużo tego ciasta. Na oko 2,5 "bochenka". Można trochę mniej wlać do form, to będą lepsze warunki do wypieczenia, a ciasto lżejsze.
    Niemniej, dziękuję za przepis! To zabrzmi jak żart, ale dzięki niemu "teściowa" prosi zięcia o piernik na święta ;)

  • Ewelina

    Tragedia! ;( Może nie wyszedł zakalec i się nie przypalił, ale jest bardzo twardy. Zęby można połamać. Dwie blaszki ciasta idą w kosz. Ponadto, w smaku "dupy nie urywa". Jestem dobrą kucharką, do tej pory z uśmiechem jadłam swoje wypieki, tym razem, niestety, jest przeciwnie.

  • Khatia

    Witam serdecznie. Niestety muszę napisać, że nie jestem zadowolona z efektu wykonania owego przepisu. Ciasto trzymane w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni C wygląda tragicznie. Z wierzchu spalone na węgiel, a w środku surowa masa. Potrzymałam 10 minut dłużej i WYDAJE mi się że troszkę doszło, aczkolwiek cały wierzch muszę odkroić. Dodam jeszcze, że wszystko robiłam wedle przepisu, bez własnych kombinacji (ilości podanych składników odmierzane wagą, zatem nic źle nie poszło). Mam jedynie nadzieję, że po poprawkach wizualnych piernik choć troszkę będzie przypominał w smaku piernik. Pozdrawiam.

  • Karolina

    Ja ucierałam ciasto ręcznie i wyszedł bardzo smaczny piernik więc warto korzystać z tego przepisu :)

  • ewa

    robilam to ciasto dwa razy za każdym wyszlo wszystkim w domu smakuje wlącznie z moim czteroletnim synkiem który osobiście posypal ciasto kolorową posypką super wypróbuję jeszcze jakieś z tej strony

Pokaż więcej

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony