Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach drożdżówka jest już prawie gotowa. Ładnie wyrasta, jest mięciutka i smaczna. Tym razem zrobiłam ją z makiem i śliwkami suszonymi. Polecam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 700g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 250- 300g masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz. w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godz. ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest lekko rzadkie). Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm). Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdała. Śliwki z migdałami wcisnąć do ciasta (w masę makową i obok).

02

  1. Górę ciasta posypać kruszonką.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

4 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Prosta drożdżówka

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony