Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście z lekko kokosową posypką. Wzbogacony jest dodatkiem budyniu przygotowanego na malinach.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Budyń malinowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 400g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  3. Przygotować budyń malinowy. Maliny zmiksować blenderem. (Można przetrzeć je przez sitko). Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
  6. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 20 min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godz.).
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

1 godz. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z budyniem malinowym

Sernik z budyniem malinowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony