Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

torcik arbuzowy na zimno

Bardzo leciutki, piankowy serniczek z dodatkiem arbuza. Torcik jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Smak arbuza w masie serowej jest delikatnie wyczuwalny. Masa serowo- arbuzowa doskonale komponuje się z galaretką przygotowaną na nektarze z czarnej porzeczki. W zamian można użyć również soku z czerwonej porzeczki lub w uproszczonej wersji np. galaretkę wiśniową.

 Składniki:

  • 200g herbatników
  • 125g miękkiego masła
  • 12 listków żelatyny (= 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400- 600g arbuza
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • 300g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 600g słodkiej śmietany 30%
  • 200ml nektaru z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
  2. Rozkruszone herbatniki połączyć z miękkim masłem i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm. Można wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia i kolejno zacisnąć obręcz). Wstawić do lodówki.
  3. Wycisnąć sok z limonki.
  4. 10 listków żelatyny (lub 7,5 łyżeczki żelatyny w proszku) zamoczyć w zimnej wodzie.
  5. Arbuza podzielić na kawałki, oddzielić od skóry i oczyścić z pestek. 200g zmiksować razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki.
  6. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją i wymieszać z małą ilością zmiksowanego arbuza. Następnie wlać do pozostałej reszty zmiksowanego arbuza. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, dodać twaróg i energicznie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy serowo- arbuzowej. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.
  8. Pozostałą żelatynę namoczyć.
  9. Pozostałego arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na stężałej masie.
  10. Nektar z czarnej porzeczki podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Tak przygotowaną galaretkę wylać na tort. Wstawić do lodówki.

Uwaga: Radziłabym pokroić arbuza na górę torta w nieduże kawałki. Będzie się łatwiej kroić.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

3 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik arbuzowy na zimno

torcik arbuzowy na zimno

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony