Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babówka

Babówka to najbardziej popularne i uwielbiane przez całą moją rodzinę ciasto. Piekła je zawsze moja babcia praktycznie co najmniej raz w tygodniu. Piękność tego ciasta nie idzie w parze ze smakiem. Ciasto właściwie zawsze pęknie podczas pieczenia. Im więcej włożymy kakao do środka, tym większe prawdopodobieństwo, że pęknie. Jednak babówka najsmaczniejsza jest właśnie z dużą ilością kakao tak, aby kakao było w środku ciasta płynne. To nic, że podczas pieczenia pęknie. Optycznie, może nie wygląda to za ładnie, ale jak dla mnie to właśnie ta pęknięta część jest najsmaczniejsza. Poniżej przedstawiam dwie wersje. Pierwszą właśnie z dużą ilością kakao, drugą z mniejszą tak, aby każdy mógł sam zadecydować, który przepis woli.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:
Wersja z dużą ilością kakao:

  • 240g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 150g zimnego masła

Wersja z małą ilością kakao:

  • 80g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 100g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.

02

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.

04

Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Wersja z dużą ilością kakao:

Babówka

Wersja z małą ilością kakao:

Babówka

Babówka

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Barbara

    Dzięki za przepis ☺ coś pysznego.
    Mąż upomina się o placka co tydzień. ..
    Wczoraj piekłam dziś końcówka ☺☺☺

  • Linka

    Ja chciałam tylko powiedzieć, że to najlepszy i najmilszy przepis na ciasto drożdżowe i jeśli robię jakiekolwiek to tylko z TEGO przepisu.
    Robiłam już z rabarbarem w tortownicy, z serem, do babówki w środek włożyłam cząstki banana, albo zamiast kakao dżem :D
    PYCHA

  • Linka

    Miałam problem z rozkładaniem masła ale najzwyczajniej mieszam masło z kakao i cukrem i tym smaruję. I od tamtej pory nie mam problemu z suchym środkiem :)

    Ciasto super! Dziś robię babówkę w wersji makowiec :D

  • Joanna

    Kuchareczko moja babcia też często robiła ze zwykłym kakao i posypywała go cukrem. Zdarza się, że miejscami kakao zostanie suche, a to dlatego, że nie połączyło się z masłem (tj. akurat nie było w tym miejscu masła, które podczas pieczenia rozpuściłoby się i połączyło z kakao). Dlatego ważne jest, aby równomiernie rozłożyć masło.

  • Kuchareczka

    Witam,

    w Sobotę piekłam Babówke wg Twego przepisu jednakze pojawil sie maly problem- kakao nie rozpuscilo sie i wyszlo suche, wszystko zrobilam tak jak w przepisie tyle, że kakao dalam naturalne. Jaki moze byc tego powod? napewno sproboje tez z nesquikiem ale nie ukrywam ze wole naturalne.

  • miki

    Ja robiac ti cias0o tez dodalam wiecej maki bo konsystencja byla zbyt kleista

  • Kati

    Zamiast wiórek masla dodac powodlo duzo lepsze polecam

  • Ania

    Mam pytanie co do konsystencji ciasta. Dziś robię je po raz drugi, wychodzi mi dość lepkie jak na ciasto drożdżowe (zawsze uczono mnie że ma odchodzić od ręki) i dodaje jeszcze sporo mąki. Czy konsystencja ma być tak jak na tradycyjne ciasto czy faktycznie inna?

  • Joanna

    Leno ciasto możesz posypać kruszonką przed włożeniem do pieca, na rozkłócone żółtko.
    Musisz ją dobrze docisnąć do ciasta. Cześć kruszonki na pewno pospada. Na takim kształcie będzie miała się cieżko utrzymać. Możesz spróbować zrobić "zaporę" z papieru do pieczenia w koło.

  • Lena

    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, babcia zawsze je robiła, teraz ja mam taki zamiar :D Wielkie dzięki za przepis :) Moja babcia jeszcze posypywała je kruszonką, tylko nie wiem niestety czy taką kruszonkę należałoby posypać na ciasto zanim się włoży do piekarnika czy lepiej w trakcie, czy pod koniec pieczenia, może jakaś sugestia? :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony