Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowa Pavlova

Biała Pavlova już była, teraz czas na czekoladowa…Cool Czekoladowa Pavlova to duża czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki:
Beza:

  • 4 białka
  • 280g cukru
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 500ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka kakao
  • dowolne owoce, u mnie 250g porzeczki czerwonej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i jeszcze się świecić.
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o grubości 3cm. Wyrównać z góry.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec około 1 godz. i 20 min. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.

02

po upieczeniu:

03

  1. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu (wtedy nam się nie pokruszy) i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
  2. Śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Bitą śmietaną udekorować bezę.
  3. Na górze ułożyć umyte i osuszone owoce.
  4. Można serwować od razu. Przechowywać w lodówce.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

1 godz. 20min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony