Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
  5. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
  6. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
  10. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
  11. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
  12. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone