Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowo- kokosowy duet

Mąż poprosił mnie, abym upiekła mu dwa ciasta do pracy na jego urodziny. Zależało mi, aby otrzymać jak największą ilość porcji, więc szukałam ciast na dużą blachę. Jedno z tych ciast prezentuję Wam poniżej. Ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest łatwe do przygotowania.  

Składniki:
Ciasto:

  • 9 jajek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 180g miękkiego masła
  • 390g mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225ml wody
  • 4,5 łyżki rumu

Masa kokosowa:

  • 1 ½ opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 150g cukru
  • 375ml mleka kokosowego
  • 150ml soku ananasowego
  • 75g kokosu
  • 450ml creme fraiche

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dżemu morelowego lub miodu
  • 50g kokosu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotować masę kokosową. 4 łyżki mleka kokosowego wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka kokosowego zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i szybko zamieszać. Gotować na małym ogniu około 1min. Kolejno dodać sok ananasowy i kokos i gotować kolejną minutę. Ostudzić. Do chłodnego budyniu dodać creme fraiche.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Masło z połową cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  5. Rum wymieszać z wodą.
  6. Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę (dalej miksując tylko na mniejszych obrotach). Gdy masa zrobi się gęsta dodać trochę wody z rumem, kolejno dodawać mąkę na przemian z wodą. Na końcu delikatnie wmieszać białka.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia (margaryna przytrzyma papier przed przesuwaniem).
  8. Masę kokosową przełożyć do szprycy. Wyciskać kleksy na cieście. (Szprycę włożyć lekko do ciasta i wcisnąć trochę masy. Najlepiej zrobić dużo małych kleksów).

02

  1. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Dżem lub miód podgrzać i rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: hope88, „Schoko- Kokos Duo Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35-40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Czekoladowo- kokosowy duet

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony