Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowo- kokosowy duet

Mąż poprosił mnie, abym upiekła mu dwa ciasta do pracy na jego urodziny. Zależało mi, aby otrzymać jak największą ilość porcji, więc szukałam ciast na dużą blachę. Jedno z tych ciast prezentuję Wam poniżej. Ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest łatwe do przygotowania.  

Składniki:
Ciasto:

  • 9 jajek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 180g miękkiego masła
  • 390g mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225ml wody
  • 4,5 łyżki rumu

Masa kokosowa:

  • 1 ½ opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 150g cukru
  • 375ml mleka kokosowego
  • 150ml soku ananasowego
  • 75g kokosu
  • 450ml creme fraiche

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dżemu morelowego lub miodu
  • 50g kokosu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotować masę kokosową. 4 łyżki mleka kokosowego wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka kokosowego zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i szybko zamieszać. Gotować na małym ogniu około 1min. Kolejno dodać sok ananasowy i kokos i gotować kolejną minutę. Ostudzić. Do chłodnego budyniu dodać creme fraiche.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Masło z połową cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  5. Rum wymieszać z wodą.
  6. Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę (dalej miksując tylko na mniejszych obrotach). Gdy masa zrobi się gęsta dodać trochę wody z rumem, kolejno dodawać mąkę na przemian z wodą. Na końcu delikatnie wmieszać białka.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia (margaryna przytrzyma papier przed przesuwaniem).
  8. Masę kokosową przełożyć do szprycy. Wyciskać kleksy na cieście. (Szprycę włożyć lekko do ciasta i wcisnąć trochę masy. Najlepiej zrobić dużo małych kleksów).

02

  1. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Dżem lub miód podgrzać i rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: hope88, „Schoko- Kokos Duo Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35-40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Czekoladowo- kokosowy duet

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Urszula

    Czym można zastąpić creme fraiche ?

  • marta

    Witam ponownie Asiu,jak widać nie ma tygodni, żebym nie zapytała:) czy możesz polecić duuuże ciasto do przedszkola z okazji Dnia Babci i Dziadka. Na wersję bezglutenową przerobie sama, chyba że masz w zanadrzu:)? Pozdrawiam ciepło

  • Joanna

    Barbaro możesz dać parę kropli, ale dodaj dodatkowo 4,5 łyżki wody, żeby ilość płynów się zgadzała.

  • Barbara

    Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczace rumu. Moge go zastapic olejkiem rumowym ?

  • Joanna

    Renato użyj gęstej śmietany. Myślę, że procent tłuszczu nie jest tu akurat bardzo istotny.

  • renata

    mam pytanie co to jest za serek ? i czym nozna go zastapic? bo nie moge go dostac ktos pisal o gestej smietanie taka z kubeczka 18 % ?

  • madzia

    Dzieki za odpowiedz. Tak czy tak bylo pyszne. Dzieki za przepis. SUPER SMACZNA STRONKA.POZDRAWIAM.

  • Joanna

    Madziu moje mleczko kokosowe było lejące. Może to dlatego lekko Ci opadło, bo masa kokosowa była cięższa niż ciasto. Lekko może opaść. Czytałam, że niektórym osobom lekko opada i wtedy polewają ciasto polewą, która uzupełni pustkę i ciasto będzie wyglądać atrakcyjnie. Konsystencja ciasta powinna być taka jak budyniu. Jeśli masa budyniowa będzie gęstsza można zmniejszyć ilość wody w cieście, aby ciasto było gęstsze.

  • madzia

    ciasto wyszlo pyszniutkie. TROSZKE OPADLA TA KOKOSOWA MASA I TWOJA WYGLADA NA BARDZIEJ PUSZYSTA NA ZDJECIU MOJA MIALA KONSYSTENCJE GEDTEGO BUDYNIU. MOZE TO WINA MLEKA KOKOSOWEGO BYLO BARDZO GESTE?? A MOZE UBIJASZ TA SMIETANE?? PORADZ COS. DZIEKI. POZDRAWIAM

  • madzia

    Wlasnie sie piecze...pieknie rosnie...i zobazymy??...

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki ...
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo ad...
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do m...
Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony