Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort Szwarcwaldzki

Jeden z ulubionych, klasycznych niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie.  Mieszkając w Bawarii nie mogę pominąć tak smacznego i popularnego tortu Wink

Charakteryzuje go nasączony wódką wiśniową (Kirschwasser) czekoladowy biszkopt, aromatyczne wiśniowe nadzienie, bita śmietana, wiśnie i płatki czekoladowe do dekoracji. Jak dla mnie koniecznie z wiśniówką, chodź wiele ludzi robi go bez alkoholu i również się nim zachwyca. Podaję oryginalny, a zarazem według mnie doskonały przepis na tort Swarcwaldzki. Lubię ten tort taki jaki jest. Nic w przepisie nie zmieniam. Jedynie daję troszkę mniej wiśni i nie lubię wiśni kandyzowanych, które daje się do dekoracji, tylko ozdabiam tort wiśniami z kompotu lub świeżymi jeśli jest akurat na nie sezon.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g gorzkiej kuwertury (lub czekolady gorzkiej)
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z kompotu)
  • 100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Kuwerturę i masło roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  3. Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.
  4. Wiśnie odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.
  5. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).  
  6. Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.
  7. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  8. Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
  9. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: Sofi, „Schwarzwälder Kirschtorte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - MARTA

    CIASTO WYSZŁO SUPER DZIĘKUJĘ

  • Gość - Joanna

    Mirko mąki dodajesz do ubitej piany z białek. Jeśli coś jest gęste to należy łączyć składniki partiami, aby najpierw rozrzedzić masę.

  • Gość - MIRKA

    Witam,
    korzystałam z przepisu na w/w tort.Proszę mi wytłumaczyć jak udaje się Pani wymieszać masę (masło, czekoladę, jajka, mąkę) z ubitą pianą. Masa jest tak gęsta a ubite białka miękkie, że jest to niezmiernie trudne. Proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam

  • Gość - Agnieszka

    Pani Joanno, zrobiłam ten tort. Jest wspaniały. Polecam niezdecydowanym czytelniczkom :) to jest prostsze niż można było przypuszczać :)
    Pozdrawiam

  • Gość - Joanna

    Agnieszko w punkcie 1 rozpuszczasz masło z czekoladą ;-)

  • Gość - Agnieszla

    Pani Joanno,
    chciałabym zrobić na Święta ten tort, ale zastanawiam się gdzie w wykonaniu biszkoptu podziało się 75g masła? Proszę o informację.

  • Gość - Joanna

    Anitko jak to nie chcą się połączyć? Pewnie źle ubiłaś białka. Piana ma być sztywna. Jak przechylisz miskę to nie wyleci ;)

  • Gość - Anitka

    Czy ciasto na biszkopt musi być jednym wielkim kluchem i dlaczego białka nie chcą suę połączyć z mąką i co zrobiłaś, że tak ci wyrosło to ciasto??? :D

  • Gość - Barbara

    Witam, co to za biszkopt w którym jest tłuszcz?
    Też zabieram siż za taki tort, ale biszkopt robię bez tłuszczu (z tłuszczem wychodzi zbity, babkowy. Co do wiśni, ja nie robię żadnego kisielu, wiśnie tylko trochę obtaczam w rozpuszczonej żelatynie, żeby nie puszczały soku do śmietany. Kiedyś muszę wypróbować ten "biszkopt" z tłuszczem.

  • Gość - Kurka domowa

    Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na 3 części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi masa na dekorowanie a zamiast tego polałam ciasto polewą i jest bardzo dobre.

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastk...
Tort wygląda naprawde apetycznie. Mogło by być więcej m&m's i dwa rzędy kit...
Ciasto wyszło wyśmienicie Przepyszne! Fantastyczny przepis
Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super ...
Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?
Początek strony