Seromakowiec z wiśniami

Pyszny seromakowiec z dodatkiem wiśni na cienkim, kruchym cieście. To połączenie sernika i makowca w jednym cieście. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Ciasto jest smaczne, zwarte i wilgotne. Do tego wiśnie, które dodają uroku i soczystości.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 45 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka* gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, schłodzonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 350 g suchego maku zmielonego
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 70 g masła
  • 1 łyżka miodu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 180 g cukru

Dodatkowo:

  • 150 g wiśni ze słoika (waga po odsączeniu)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę makową: Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie gorąca. Garnek ściągnąć z pieca, wmieszać miód, przykryć talerzykiem i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia i łyżkę kwaśnej śmietany. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
  4. Dno przygotowanej formy wykleić ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Na kruchym cieście rozłożyć większą część masy makowej, robiąc kleksy. (Masę zlepić rękami, aby była bardziej zwarta i trzymała się). Całość zalać ostrożnie masą serową. Rozłożyć resztę masy makowej, robiąc kleksy i rozłożyć wiśnie.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

2

Uwaga:

* Ciasto kruche według podanych proporcji powinno wyjść jednolite i plastyczne. Gdyby było za suche, można dodać trochę więcej śmietany.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Seromakowiec z wiśniami Seromakowiec z wiśniami