Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik czekoladowy bounty

Pyszny, czekoladowy sernik z kawałkami batonika Bounty. Sernik jest  kremowy, nie za słodki, o wyraźnym smaku czekolady i delikatnie kokosowy. Upieczony został na kakaowo- kokosowym spodzie z sucharków. Bardzo smaczny.

Składniki:
Spód:

  • 200g sucharków z cukrem
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50g kokosu
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 1kg twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 6 mini batoników Bounty (Wszystkie sześć ważą 170g. Można oczywiście użyć Bounty normalnych rozmiarów ;))
  • 80g czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • trochę kokosu
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Sucharki wsypać do miski. Dodać cukier, kakao i kokos.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wlać do rozkruszonych sucharków. Wymieszać. (Całość nie połączy się całkowicie, będzie ciągle sypka). Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj.najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Sucharki wyłożyć do tortownicy wyklejając spód i boki tortownicy. (Cierpliwości. Spód się kruszy, ale powoli uda się go ułożyć ;)). Wstawić do lodówki.
  3. Batoniki Bounty pokroić na cienkie plasterki.
  4. 80g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. Kolejno dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę i kakao. Na końcu wmieszać kawałki batoników. Masę przełożyć do tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wyłożyć na górę sernika. Boki posypać kokosem.
  8. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik czekoladowy bounty

Sernik czekoladowy bounty

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony