Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto stracciatella z truskawkami

Lekki biszkopt przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500g sera marcarpone
  • 250g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80g cukru
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 200g czekolady gorzkiej + trochę do posypania
  • około 1 ½ kg truskawek
  • 200- 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady pokroić na małe kawałeczki.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady.  Delikatnie wymieszać.
  4. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20-25 min w temperaturze 200 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.

02

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  2. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
  3. Osobno ubić 300g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
  4. Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami. (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry). Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
  5. 300g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.

Uwaga: szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20-25 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Ciasto stracciatella z truskawkami

Ciasto stracciatella z truskawkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony