rolada orzechowa

Rolada na kruchym cieście z nadzieniem orzechowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 125g margaryny

Nadzienie:

  • 200g orzechów laskowych mielonych
  • 50g cukru
  • 4 kropelki olejku migdałowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.  
  3. Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów. 

02

  1. Od dłuższego boku zwinąć w roladę (najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 125g margaryny

Nadzienie:

  • 200g orzechów laskowych mielonych
  • 50g cukru
  • 4 kropelki olejku migdałowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
  3. Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
  4. Od dłuższego boku zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.wunderkessel.de, autor: Steffi1st, „Nussrolle”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

rolada orzechowa

Powiązane przepisy