Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki suchego maku
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 125g masła ( lub margaryny)
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
- lukier lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
- Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
- Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |