tarta z budyniem i truskawkami

Lekka, delikatna tarta z truskawkami, kremem budyniowo- serowym i bitą śmietaną na kruchym, chrupiącym cieście.

Składniki:

  • 100g masła
  • 50g + 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 150g mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 350- 400g truskawek
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • fasola do obciążenia ciasta
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
  3. Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
  7. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  8. Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
  9. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
  10. Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
  11. Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.

Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1050kJ/ 250kcal,

Białko: 7g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 26g

tarta z budyniem i truskawkami

tarta z budyniem i truskawkami