Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

torcik wiśniowo-kokosowy

Składniki:

  • 150g masła
  • 220g sucharków kokosowych lub 200g sucharków (z cukrem) + 20g kokosu
  • 14 listków żelatyny (= 10 łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 700ml, waga samych owoców ok. 350g)
  • 175g cukru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 puszka mleka kokosowego (425ml)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić.
  3. Rozkruszone sucharki połączyć z roztopionym masłem (i z kokosem, jeśli używamy sucharków zwykłych) i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 60 min.
  4. Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. (Jeśli używacie żelatyny w proszku to namoczyć w dwóch garnuszkach po 5 łyżeczek).
  5. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać!). 
  6. Wiśnie razem z 200ml soku z wiśni i 100g cukru zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze z 1 min. na małym ogniu. Garnek ściągnąć z pieca. 7 listków żelatyny (albo żelatynę z jednego garnuszka) dodać do gorącego kompotu i wymieszać. Pozostawić, aż kompot zacznie tężeć.
  7. Śmietanę ubić.
  8. Ser, mleczko kokosowe, 75g cukru i cukier waniliowy wymieszać. 7 pozostałych listków żelatyny podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Dodać do reszty kremu. Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  9. Połowę kremu wyłożyć do tortownicy. Na krem wyłożyć 2/3 kompotu z wiśniami, kolejno pozostały krem i resztę kompotu wyłożyć na górę ciasta, robiąc kleksy łyżką. Widelcem zrobić szlaczek przez ciasto. Wstawić do lodówki na około 4 godz.

Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Kokos- Kirsch- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

torcik wiśniowo-kokosowy

torcik wiśniowo-kokosowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony