Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik trójczekoladowy

Przepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe.

Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić.

Składniki:

  • ok. 10 herbatników
  • 100g gorzkiej czekolady +  trochę do dekoracji
  • 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji
  • 100g białej czekolady + trochę do dekoracji
  • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki cukru (= 100g cukru)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
  3. Czekolady roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej. 
  4. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).
  5. Śmietanę ubić na sztywno.
  6. Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.
  7. Formę keksową (wzięłam na 30cm, ale zostało jeszcze sporo miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki.

02

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć papier i polać roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik trójczekoladowy

sernik trójczekoladowy

sernik trójczekoladowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Ada

    Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała i mleczna czekolada pełna jest dodatków i nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza biała. Ja strasznie uwage zwracam na składy. Więc by trochę to ciasto "uzdrowić" to dałam tylko gorzką czekoladę. Do średniego koloru 2 łyżki kakao, a do białego nic poza olejkiem waniliowym. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobre.


    Madd i jak ci wyszło?

  • Gość - Magda

    Dziś po raz pierwszy zrobiłam ten sernik. Jutro się okaże jak wyszło. Jeden problem wyszedł. Po dodaniu żelatyny do sera powstały grudki. Mieszałam łyżką później mikserem i niestety się nie rozbiły. Mam nadzieję że nie będą przeszkadzać w smakowaniu.

    Też tak miałam - podgrzałam miskę z twarogiem ( metalową) w kąpieli wodnej, intensywnie mieszalam i się rozpuściły ;)
    A następnym razem spróbuję z twarogiem ogrzanym do temperatury pokojowej.

  • Gość - Emilia

    Dziś po raz pierwszy zrobiłam ten sernik. Jutro się okaże jak wyszło. Jeden problem wyszedł. Po dodaniu żelatyny do sera powstały grudki. Mieszałam łyżką później mikserem i niestety się nie rozbiły. Mam nadzieję że nie będą przeszkadzać w smakowaniu.

  • Gość - Joanna

    Karolino gotowy sernik należy wyciągnąć z formy odwracając ją do góry dnem. (Patrz ostatni punkt).

  • Gość - Karolina

    w przepisie pisze ze herbatniki połozyc na gore jednak na zdieciu sa one na dole.wiec jak zrobic lepiej? :)

  • Gość - madd

    Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała i mleczna czekolada pełna jest dodatków i nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza biała. Ja strasznie uwage zwracam na składy. Więc by trochę to ciasto "uzdrowić" to dałam tylko gorzką czekoladę. Do średniego koloru 2 łyżki kakao, a do białego nic poza olejkiem waniliowym. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobre.

  • Gość - Joanna

    Mariko czekolady należy roztopić (każdą z osobna) w kąpieli wodnej. Jest podane w punkcie 3.

  • Gość - marika

    Hej Fajny przepis chce spróbować zrobić. Pytanko jedno. Jak mam dodać czekoladę do masy serowej? rozpuścić? w kostkach? zetrzeć?

  • Gość - kasia

    te 3 warstwy są podobne do pianki czy coś takiego

  • Gość - wedelka

    Skorzystałam z przepisu. Wyszło pysznie :) Może nie wygląda tak ładnie jak u Ciebie, ale goście byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony