Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

torcik jabłkowo- śmietankowy

Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.

Składniki:

  • 510g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów w płatkach
  • 50g wiórków kokosowych
  • 275g masła lub margaryny
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 400g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 4  jabłka
  • ½ litra soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 100g śmietany, 150g cukru,  migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu około 5 min.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku około 20-30 min. w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

02

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. 200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
  2. Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.

Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik jabłkowo- śmietankowy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Martyna

    Czy ten krem jabłkowy mogę użyć w torcie z biszkoptem? Brat się uparł na tort jabłkowo-biszkoptowy a ten krem wygląda na bardzo smaczny i szybki. W dodatku przepada za budyniem :-)
    Proszę o odpowiedź!

  • W odpowiedzi na: Martyna

    Tak, możesz.

  • Joanna

    Elu czas pieczenia powinien pozostać taki sam.

  • Ela

    Torcik naprawdę wyjątkowy! Oryginalny krem śmietanowy, pyszne trójkąciki, a dzięki jabłkom nie jest za słodki :) Do tego bardzo dekoracyjny.
    Robiłam torcik już kilkakrotnie, zawsze się udawał. Ostatnio w wersji bezmlecznej. Zamiast śmietanowego kremu ubiłam mleko kokosowe z dodatkiem śmietan fixu - również rewelacja, a do tego mniej kaloryczny :)
    Dziękuję za inspirujący przepis, a wszystkim zastanawiającym się nad zrobieniem tej pyszności szczerze polecam!

  • Ela

    Dziękuję za świetny przepis. Torcik jest naprawdę dobry - tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Kilka razy już go robiłam. Zabieram się teraz za modyfikowanie torciku, bo musi być w wersji dla alergików - bez mleka, pszenicy i jaj, czyli bez podstawowych składników ciast. Ale wierzę, że się uda! :) Chcę tylko zapytać, czy czas pieczenia kruchego ciasta będzie taki sam, jeśli ciasto będzie na mące orkiszowej i bez jajek (planuję dać 300g mąki + 200g margaryny + 100 g cukru + proszek do pieczenia + ew. kilka łyżek wody). Na górę zamiast śmietany dam krem z mleka kokosowego :)

  • Beata

    Dziękuję za odpowiedź doczytałam na etapie pieczenia - rewelacyjne ciasto - wszyscy byli zachwyceni wyglądem i oczarowani smakiem

  • Joanna

    Beato łączy się ją z bitą śmietaną. Patrz punkt 7.

  • Beata

    Co zrobić z kwaśną śmietaną do czego ją dodać

  • Joanna

    Jurku pewnie wina papieru do pieczenia. Zwróć uwagę, aby był śliski/ woskowany.

  • Jurek

    Witam mam pytanie co zrobiłem nie tak ze te 12 trojkacikow przykleiło mi się do papieru i musiałem wyrzucic a wszystko według przepisu. pozdrawiam

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony