Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Wersja czekoladowa pojawiła się dopiero co na Domowych Wypiekach. Tym razem postanowiłam zrobić waniliową, klasyczną wersję crème pâtissière na jasnym, kruchym cieście i z dodatkiem owoców sezonowych. Zrobiłam 8 tartaletek, ale można upiec również tartę.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 90g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Crème Pâtissière:

  • 5 żółtek
  • 500ml mleka
  • 80g cukru
  • 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 250g świeżych jagód

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. lub na całą noc.
  2. Formę na tartę (o średnicy 28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki), wyklejając również brzeg.
  3. Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki.
  4. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami (lub fasolą) i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10min. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
  7. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko).  Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
  8. Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć jagody. (Do miękkiego kremu jagody ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki.
  9. Przed podaniem oprószyć jagody cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

 1,5- 2 godz. lub dłużej
porcje

Liczba porcji:

około 12 kawałków lub 8 tartaletek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Tartaletki z crème pâtissière i owocami