Strona Główna Tarty i tartaletki Tarta czekoladowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tarta czekoladowa Drukuj Email
wtorek, 18 października 2011 16:00

Tarta czekoladowa

Przepis na tartę czekoladową z dodatkiem whisky. Tarta zawiera dużą ilość czekolady, przez co jest mocno czekoladowa i słodka. Dodatkowo wyczuwalny jest delikatnie smak alkoholu. Tartę upiekłam w foremkach do tartaletek. Idelanie wychodzi 8 sztuk. Oryginalny przepis jest na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 120g margaryny
  • 1 jajko
  • 30g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 90g cukru pudru
  • 175g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 90g margaryny
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 350g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki whisky

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka lub kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2godz. lub na całą noc.
  2. Formę na tartę (28cm), tortownicę (28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki).
  3. Ciasto nakłuć widelcem.

foremki tartaletki

  1. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10min. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować nadzienie. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Margarynę i śmietanę zagotować, aż margaryna się rozpuści. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Na końcu wmieszać whisky.
  3. Gotowe nadzienie wyłożyć do formy. Tartę wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
  4. Udekorować kakao lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 - 2,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16 lub 8 tartaletek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tarta czekoladowa

tarta czekoladowa

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #15 Gosia 2014-04-06 18:46
Właśnie zrobiłam tarte i jest bardzo bardzo słodka
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2013-11-14 07:37
Natko tak, możesz je zamienić na mąkę pszenną.
Cytować
 
 
0 #13 natka 2013-11-13 20:15
Śliczne te tarteletki! na pewno niedługo zrobię... :-) a czy można kruche ciasto zrobić bez migdałów??? z góry dziękuje :)
Cytować
 
 
0 #12 Joanna 2013-04-07 21:13
Agato tak.
Cytować
 
 
0 #11 Agata 2013-04-07 17:00
czy można zrobić je w wersji bez whisky?
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2012-08-02 21:13
Tak, piecze się razem z fasolą. Zapach nie przejdzie na ciasto.
Cytować
 
 
0 #9 Megan 2012-08-02 19:11
Ale to piecze się najpierw razem z fasolą? I nie wiem...zapach nie przechodzi na ciasto?
Cytować
 
 
+1 #8 Patrycja 2011-10-25 16:27
Witam :-) jeszcze ich nie robiłam ale zdjęcia są tak cudnie zrobione, że aż ślinka cieknie ;-) pewnie prędzej czy później je zrobię i podzielę się wrażeniami :-) pozdrawiam Pati
Cytować
 
 
+1 #7 Joanna 2011-10-22 20:51
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa :-)
Cytować
 
 
+1 #6 Anahitka9 2011-10-22 20:24
Wygladaja bardzo elegancko! Wspanialosci! Chetnie bym sie poczestowala:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+