Sernik limonkowy na zimno

Lekki, orzeźwiający sernik dwuwarstwowy na zimno o smaku cytrynowym. Sernik przygotowany jest z twarogu, galaretek i bitej śmietany.

Składniki:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
  • 150 g białej czekolady
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 100 g cukru
  • 2 limonki
  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Herbatniki wymieszać z białą czekoladą i ugnieść na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić (każdą z osobna) w 100 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem. Twaróg podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać trzepaczką z rozpuszczoną galaretkę agrestową, a drugą połowę z galaretką cytrynową. Do warstwy cytrynowej wmieszać 3 łyżki soku z limonki.
  8. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Po połowie śmietany wmieszać do obu mas.
  9. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółtą warstwę, a następnie delikatnie zieloną. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  10. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Ułożyć na wierzchu stężałego ciasta.
  11. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak zacznie tężeć wyłożyć ją na górę ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
  12. Sernik przyozdobić plastrami z drugiej limonki.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z gazety "Tina. Sonderheft. Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik limonkowy na zimno Sernik limonkowy na zimno