Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
  • 140 g cukru pudru
  • 125 g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820 g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki jw.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową: Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 minuty wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta Siostry Leonilli".

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami