Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z zatopionymi w nim nadziewanymi pierniczkami w czekoladzie. Masa serowa otoczona jest z góry i dołu kruchym ciastem. Wyjątkowy i pyszny sernik. Polecam na zbliżające się święta, a także do przetestowania już teraz, gdy pierniczki są w sprzedaży.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (dałam 1 łyżkę), schłodzonej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)

Dodatkowo:

  • ok. 400 g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, cynamonu, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.
  2. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć ostrożnie z formy. Odstawić na bok.

2

  1. Tak samo upiec drugą połowę ciasta. Upieczone ciasto pozostawić w formie.
  2. Przygotować masę serową: Twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.
  3. Masę serową pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
  4. Na cieście kruchym w formie rozsmarować trochę masy serowej, przykrywając całe ciasto. Następnie ułożyć pierniczki rzędami i zalać je resztą masy serowej. Od razu przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).

4

3

  1. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Na następny dzień pokroić na kawałki. Według uznania oprószyć cukrem pudrem.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik gotowany z pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami

Powiązane przepisy