Sernik porzeczkowy z rosą
Sernik zawierający w masie serowej puree z czarnej porzeczki na ciemnym, kruchym spodzie, pokryty grubą warstwą pianki bezowej. Na warstwie bezowej tworzą się podczas stygnięcia sernika cukrowe kropelki. Sernik jest kremowy, a w smaku intensywnie porzeczkowy. Jest kwaskowaty i nie za słodki. Warstwa bezowa lekko go osładza.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 180g mąki pszennej
- 20g kakao
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40g cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 800g czarnych porzeczek
- 370g cukru
- 4 żółtka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
- 4 białka
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, kakao, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 500ml.
- Twaróg, 500ml puree porzeczkowego, cukier, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
- Masę serową wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
- Ok. 10 min. przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
ok. 40 min. | |
Czas pieczenia: |
ok. 65- 75 min. | |
Liczba porcji: |
ok. 16 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.