Strona Główna Serniki Sernik z mango
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Sernik z mango Drukuj Email
piątek, 29 listopada 2013 11:31

sernik z mango

Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, koniecznie powinniście udekorować go plasterkami mango i/ lub polać go musem z mango.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g margaryny
  • 60g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 500g puree z mango*
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde na 500ml mleka)
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • 1 mango do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
  6. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.
  7. Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.

Smacznego.

Uwaga:

* 2 duże, dojrzałe mango należy umyć, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować na gładką masę i odważyć 500g.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z mango

sernik z mango

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #5 Łucja 2014-01-10 12:43
serniczek pyszny :) byliśmy zachwyceni!
Cytować
 
 
+1 #4 Ania 2014-01-03 22:45
Zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować po raz pierwszy. Upiekłam go na Święta Bożonarodzeniowe. Wszyscy byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku..robiłam wiele serników ale z tego przepisu wyszedł mi najlepiej :) Polecam bardzo! I dziękuję za udostępnienie tego łatwego przepisu na tak cudowne ciasto! ;)
Cytować
 
 
-1 #3 Łucja 2013-12-19 17:40
wspaniały sernik :) zrobię go na święta !! pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #2 Majana 2013-11-29 23:06
Jaki słonecznie żółciutki! Piękny i z pewnoscią pyszny. :)
Cudowne zdjęcia.
Pozdrawiam:)
Cytować
 
 
-1 #1 Janisia 2013-11-29 11:50
boski
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl