Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 90 g masła
  • po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 400- 500 g puree z dyni z tego przepisu: "Puree z dyni"
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 170 g cukru

Polewa:

  • 250 g kwaśniej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek. Wmieszać przyprawy. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  5. Przygotować masę serową: Twaróg zmiksować krótko z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu).
  8. Przygotować polewę: W międzyczasie wymieszać w miseczce śmietanę z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut.
  9. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik dyniowy Sernik dyniowy Sernik dyniowy