Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml oleju
  • 120ml mleka
  • 120ml zaparzonej kawy
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 600g serka kremowego typu Philadelphia
  • 75g cukru + 1 łyżka
  • 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Do dekoracji:

  • ok. 250- 300g świeżych truskawek
  • 10g startej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
  2. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
  4. 130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
  5. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  7. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
  8. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
  9. Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.

Smacznego.

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Sernik z truskawkami na ciemnym cieście

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie