Jesien_728x90
DARMOWA dostawa i zwrot!
Strona Główna Serniki Sernik krówkowy
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sernik krówkowy Drukuj Email
czwartek, 25 października 2012 10:00

Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam. Kieruję go do osób lubiących słodkie wypieki, chociaż jeśli ktoś chce to może zmniejszyć ilość cukru i zrobi mniej słodki sernik. Moim celem było jednak zrobienie sernika, w którym poczujemy smak krówek i jego słodycz. Jak dla mnie super.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe. 

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g margaryny
  • 60g cukru
  • 10g kakao
  • 190g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 100g cukru
  • 500g cukierków krówek
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250ml mleka

Dodatkowo:

  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Krówki posiekać na małe kawałki. 400g przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  4. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ostudzić.
  5. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe. (Miksować tylko do połączenia się składników). Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.
  6. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  7. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
  8. Brzeg sernika można oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik krówkowy

sernik krówkowy

sernik krówkowy

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze