Strona Główna Serniki Sernik gotowany
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Sernik gotowany Drukuj Email
poniedziałek, 02 lipca 2012 09:00

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 
  2. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  4. Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego.

* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik gotowany

sernik gotowany

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
-1 #45 nowa 2014-04-20 18:08
Dzięki za info. Jednak zanim odpowiedziałaś zdążyłam już zrobić ten serniczek przy użyciu miksera. Mimo wszystko wyszedł idealnie, dziękuję za ten świetny przepis!
Cytować
 
 
0 #44 Joanna 2014-04-19 18:21
nowa wystarczy trzepaczka.
Cytować
 
 
0 #43 nowa 2014-04-19 17:34
Witam. Czy jajka razem z serem, masłem i cukrem mam miksować, czy wystarczy wszystko potraktować trzepaczką?
Cytować
 
 
+1 #42 Marta 2014-03-15 19:58
Kolejny udany przepis Joasi :D sernik jest przepyszny! Postępując zgodnie z przepisem wszystko się udaje za pierwszym podejściem. Pierwszym razem dodałam rodzynki, dziś mieszankę owoców z puszki. POLECAM!
Cytować
 
 
-2 #41 Atishoo 2014-02-16 14:51
Robiłam wczoraj serniczek i niestety nie udał się. Pomimo tego, że dałam mniej masła (200 g) oraz więcej budyniu (3 opakowania)nie zgęstniał się :( Czy przepis jest dokładny?
Cytować
 
 
+1 #40 zocha 2014-01-08 19:40
te czerwone kropeczki to barwnik w budyniu
Cytować
 
 
0 #39 magdalena 2013-12-16 20:44
Cytuję Joanna:
Magdaleno czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)

Sokiem malinowym polałam kawałek sernika tuż przed podaniem, a czerwone plamki pojawiły się podczas gotowania, to było coś dziwnego :) Ale na pewno będę robić sernik na Święta, więc w razie powtórki zrobię zdjecia!
Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #38 Joanna 2013-12-13 19:40
Magdaleno czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)
Cytować
 
 
0 #37 magdalena 2013-12-13 17:31
wyszło super :)! dodałam kiwi i kroplę soku malinowego, pięknie wygląda i czeka w lodówce na jutro, ale już musiałam spróbować.
Podczas gotowania w masie pojawiły się małe czerwone plamki - co to mogło być?
Cytować
 
 
+1 #36 Agnieszka 2013-10-16 18:07
Serniczek wyszedł naprawdę fajnie . Dobrze że dodałam jagody , bo dodały kwaśnego smaku - następnym razem zmniejszę ilość cukru bo wolę mniej słodkie wypieki. Galaretka wyszła super i serniczek fajnie wyglądał . Na pewno zrobię go po raz kolejny - jest bardzo prosty w przygotowaniu i baaaaardzo szybko się robi ! I to jest super ! Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis ! Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl