
Jest to oszczędna wersja sernika. Część twarogu zastąpiona jest bowiem gotowanymi ziemniakami. Dzięki ziemniakom sernik jest wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość. Masa serowo- ziemniaczana jest bardzo smaczna, a zawarte w niej ziemniaki nie są wyczuwalne.
Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” wydanie z roku 1970.
Składniki:
Ciasto półkruche:
- 200g mąki pszennej
 - 80g margaryny
 - 80g cukru pudru
 - 1 jajko
 - 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
- 500g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego
 - 300g obranych i ugotowanych ziemniaków
 - 5 jajek
 - 250g cukru pudru
 - 100g masła lub margaryny
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 30g rodzynek
 - 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 - 1 łyżeczka mąki pszennej
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Odstawić na bok.
 - Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z 2 łyżkami śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier puder i jajko ze śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 3-cią łyżkę śmietany. (Ciasto można zagnieść również robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. W tym celu wsypać do misy miksera mąkę, proszek do pieczenia, margarynę w kawałkach, cukier puder i osobno wymieszane jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto).
 - 2/3 ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie o średnicy 23cm. Może być również trochę większa, jednak nie mniejsza). Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
 - Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Ser wymieszać z ziemniakami. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprószyć łyżeczką mąki. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać stopniowo ser z ziemniakami. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej razem z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
 - Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć paski. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końce obciąć.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 50 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 65- 75 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
