Strona Główna Serniki Sernik nowojorski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Sernik nowojorski Drukuj Email
piątek, 27 stycznia 2012 08:14

Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Uprościłam przepis zamieszczony na stronie: wechooseorganic.com, gdzie autorka zapewniała, że przetestowała wiele przepisów i ten jest najlepszy. Skutecznie zachęcona musiałam go upiec. Efekt: sernik wyszedł rewelacyjny. Muszę przyznać jej racje. Ciasto jest wspaniałe. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w towarzystwie dodatków jak np. świeże owoce, sos owocowy czy czekolada będzie smakował wybornie.

Składniki:
Spód:

  • 165g ciasteczek digestive
  • 90g margaryny lub masła

Masa serowa:

  • 1400g serka kremowego typu Philadelphia*
  • 250g cukru
  • 64g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę (o średnicy 26cm) owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej).
  2. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć lub zrobić to blenderem).
  3. 90g masła (lub margaryny) roztopić.
  4. Rozkruszone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy. Wstawić na 30min. (lub dłużej) do lodówki.

02

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników.
  3. Zagotować dużą ilość wody.
  4. Masę wylać na spód. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 45min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30min. (Podczas pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem. Ciasto powinno być na środku ścięte).
  5. Sernik pozostawić na 1 godz. w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić na noc do lodówki.

Smacznego Smile.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30min.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #56 monialubi 2014-07-29 09:00
Raz robiłam i pękł przy studzeniu :(, ale w smaku był rewelacyjny. Serek w lodówce już czeka, dzisiaj drugie podejście. :)
Cytować
 
 
0 #55 mniam 2014-02-17 18:10
Muszę się przyznać, że jest to mój ulubiony sernik, choć warto też spróbować mało popularnej u nas wersji z serka mascarpone.
Cytować
 
 
0 #54 Michał 2013-12-17 16:32
Cudowny sernik, wszyscy się objadali!
Cytować
 
 
0 #53 Joanna 2013-09-26 16:23
Ewelino śmietana jest składnikiem masy serowej. Na górę nie dawałam dodatkowo śmietany.
Cytować
 
 
0 #52 Ewelina 2013-09-26 13:17
Mam pytanie odnośnie śmietany na wierzchu sernika. Czy polałaś nią sernik dopiero po upieczeniu?
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #51 Urszula 2013-08-01 13:45
Cudo, cudo, na PEWNO kiedyś wypróbuję przepis, pozdrawiam:)
Cytować
 
 
0 #50 Joanna 2013-05-21 20:36
Anuszko tortownicę z ciastem wstawiasz do większego żaroodpornego naczynia. Do tego naczynia musisz nalać tyle wrzątku, aby jego poziom sięgał do połowy wysokości tortownicy.
Cytować
 
 
+1 #49 Anuszka 2013-05-21 13:57
nie rozumiem co znaczy nalać tej wody do połowy naczynia . Wytłumaczycie :)?
Cytować
 
 
0 #48 Studenci z Poznania 2013-04-27 18:04
Pieczemy już drugą godzinę i hmm... chyba nie mamy do tego zdolności ale nie ustajemy w wyczekiwaniu.
Cytować
 
 
+1 #47 Joanna 2013-03-11 12:17
Weroniko możesz.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl