Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Przetestowałam wiele przepisów, aż udało mi się w końcu uzyskać sernik idealny. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w ich towarzystwie jak np. świeże owoce, sos owocowy, czy czekolada będzie smakował wybornie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić, aby trochę ostygło. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.

2

  1. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  3. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, aby sernik pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno być na środku ścięte. Jeśli nie jest, piec dłużej).
  4. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwagi:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski