Strona Główna Serniki Sernik krakowski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sernik krakowski Drukuj Email
sobota, 20 sierpnia 2011 09:05

Sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy we wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 160g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100g rodzynek

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania kratki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
  4. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
  6. Oddzielić żółtka od białek.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  9. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
  10. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka wyciąć paski o szerokości 0,5- 1cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  11. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  12. Piec ok. 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik krakowski

Sernik krakowski

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #25 Joanna 2013-05-25 21:32
Magdaleno nie wiem jaki rozmiar ma ta twoja miniforma. Najlepiej będzie jeśli ją zmierzysz i skorzytasz z przelicznika form znajdującego się tutaj: http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia
Cytować
 
 
0 #24 Magdalena 2013-05-25 11:55
Cześć Joasiu,
Posiadam jedynie minipiekarnik, rozumiem więc że do miniformy dać po prostu połowę podanych przez Ciebie składników? Pozdrawiam ciepło
Cytować
 
 
-1 #23 Joanna 2013-03-27 20:14
Aneto nie trzeba jej ubijać, tylko wymieszać z serem i mąką.
Cytować
 
 
+2 #22 aneta 2013-03-27 15:33
josiu w przepisie jest smietanka 30 procent trzeba ja ubic i dodac czy nie trzeba banalne moze pytanie ale jakos mnie to zastanowilo
Cytować
 
 
+1 #21 KINGA 2013-03-11 15:21
Witam!Wczoraj upiekłam sernik a dzisiaj już zjedzony.Super przepis sernik przepyszny nie można się od niego oderwać.Dziękuje bardzo za przepis.Wszystkim gorąco polecam!
Cytować
 
 
0 #20 kubek79 2013-02-13 23:11
super przepis! moj pierwszy sernik w zyciu i wszyscy byli zachwyceni... wykorzystalem juz kilka przepisow i wszystkie wyszly! super strona ! wielkie dzieki!!!
Cytować
 
 
0 #19 kasia 2012-12-26 19:51
WITAM JOASIU TO KOLEJNE CIASTO KTÓRE UPIEKLAM Z TWOJEGO PRZEPISU . JAK ZWYKLE REWELACJA , PRZEPYSZNE .JAK WYLEWALAM SER MIALAM OBAWY BO MASA BYLA ZA BARDZO LEJACA ALE PO UPIECZENIU :)PYCHOTKA .DZIEKUJE , SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU
Cytować
 
 
+1 #18 Joanna 2012-10-30 22:16
Jolanto od sera może ciasto lekko namoknąć i będzie taki cienki ciemniejszy paseczek (zobacz na zdjęciach). Jeśli uważasz, że ciasto jest za miękkie i faktycznie zakalcowate to powinno być dłużej pieczone.
Cytować
 
 
-2 #17 Jolanta 2012-10-30 20:47
Witam mam pytanie w sprawie ciasta mam wrażenie że jest takie miękkie choćby zakalec czy ma wyjśc takie czy coś zepsułam dzięki za info
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2012-10-18 11:29
Kasiu piekłam na grzałce góra- dół. (Jeśli nie jest inaczej podane, to zawszę piekę przy ustawieniach góra- dół).
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+