Strona Główna Serniki Sernik krakowski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sernik krakowski Drukuj Email
sobota, 20 sierpnia 2011 09:05

Sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy we wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 160g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100g rodzynek

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania kratki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
  4. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
  6. Oddzielić żółtka od białek.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  9. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
  10. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka wyciąć paski o szerokości 0,5- 1cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  11. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  12. Piec ok. 60min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik krakowski

Sernik krakowski

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #33 Andrzej 2015-12-20 22:27
Ok, leży w lodówce i zobaczę jak to będzie wyglądało po wyjęciu ;)
Powiem Ci, że pierwszy raz robiłem ciasto kruche i robiłem je w misce, wyszło dobrze.
Następnym razem będę jednak bardziej PRO, ponieważ na początku stycznia dotrze do mnie KA Artisan i z nim to dopiero będą możliwości :D
Cytować
 
 
0 #32 Joanna 2015-12-20 21:47
Moniko, Andrzeju sernik nie jest zbity, ale stabilny. Ja lubię jak sernik poleży kilka godzin lub co najmniej noc w lodówce.
Cytować
 
 
0 #31 Andrzej 2015-12-20 19:17
Zrobiłem go, pojechałem na zakupy i po powrocie ostygł i jem właśnie.
Pytanie takie: serniczek po upieczeniu i wystygnięciu nie jest zbity, lecz ma taką mocną konsystencję ptasiego mleczka (takie jakby piankowy sernik).
Tak powinno być? ;)
Cytować
 
 
0 #30 Monika 2015-12-17 14:26
witam
chcialam sie dowiedziec czy sernik ma zbitą konsystencje?

pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #29 Astheart 2015-12-01 18:12
Jestem Czeszka i mieszkam niedaleko polskiej granicy. Moja mama kiedys dostala ten przepis od kolezanki z Czeskiego Cieszyna a ta z kolei od kogos z Polski. Pamietam jego smak z dziecinstwa... Szkukalam tego przepisu bardzo dlugo, bo mamy juz nie zapytam. Bardzo sie ciesze, na swieta sprubuje.
Cytować
 
 
0 #28 basia 2015-09-18 20:33
pzepis rewelacja , robie rozne serniki i sprobowalam ten i tak wszystkim smakowal ze musze go terazna okraglo robic, pozdrawiam
Cytować
 
 
+2 #27 Ines 2015-04-01 10:01
Smak sernika niebiański!! Zrobiłam ściśle według Twojego przepisu. Niestety dwukrotnie sernik mocno "wyrósł",pękł, , a potem lekko opadł. Proszę o podpowiedź, może masz pomysł, co robię niewłaściwie.
Ines
Cytować
 
 
+6 #26 Iga 2014-11-09 00:55
Witam - polecam dodać Ci do przepisu 1 opakowanie budyniu śmietankowego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - sernik wyjdzie niesamowicie puszysty :) pozdrawiam
Cytować
 
 
+2 #25 Joanna 2013-05-25 21:32
Magdaleno nie wiem jaki rozmiar ma ta twoja miniforma. Najlepiej będzie jeśli ją zmierzysz i skorzytasz z przelicznika form znajdującego się tutaj: http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia
Cytować
 
 
+1 #24 Magdalena 2013-05-25 11:55
Cześć Joasiu,
Posiadam jedynie minipiekarnik, rozumiem więc że do miniformy dać po prostu połowę podanych przez Ciebie składników? Pozdrawiam ciepło
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+