Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście, z lekko kokosową, chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym budyniem przygotowanym z malin.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 70 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Budyń malinowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 400 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 2 kopiate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować budyń malinowy: Świeże maliny zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Odlać troszkę zmiksowanych malin do miseczki i wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych malin zagotować. Do gotujących się malin dodać rozmieszane maliny z proszkiem budyniowym, mieszając cały czas trzepaczką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
  4. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania kruszonki i masy serowej.
  5. Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier i wiórki kokosowe. Zagnieść, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  6. Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na jasną, kremową masę (ok. 7 minut). Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.
  7. Masę serową wylać do tortownicy. Na niej rozłożyć chłodny budyń malinowy, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Wierzch posypać kruszonką.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Chłodny sernik można wstawić do lodówki.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z budyniem malinowym Sernik z budyniem malinowym