Sernik z budyniem malinowym
Sernik na kruchym cieście, z lekko kokosową, chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym budyniem przygotowanym z malin.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 70 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
Budyń malinowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 400 g malin, świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 2 kopiate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować budyń malinowy: Świeże maliny zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Odlać troszkę zmiksowanych malin do miseczki i wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych malin zagotować. Do gotujących się malin dodać rozmieszane maliny z proszkiem budyniowym, mieszając cały czas trzepaczką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym.
- Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania kruszonki i masy serowej.
- Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier i wiórki kokosowe. Zagnieść, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
- Przygotować masę serową: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na jasną, kremową masę (ok. 7 minut). Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy. Na niej rozłożyć chłodny budyń malinowy, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Wierzch posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Chłodny sernik można wstawić do lodówki.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.