Strona Główna Serniki Sernik z bezą kokosową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Sernik z bezą kokosową Drukuj Email
czwartek, 15 kwietnia 2010 22:38

sernik z bezą kokosową

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Beza z kokosem:

  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 100- 150g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C (Po ok. 30min. można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić).

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20min.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z bezą kokosową

sernik z bezą kokosową

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #25 Joanna 2014-03-28 23:21
Ulo dałabym 200g cukru.
Cytować
 
 
0 #24 Ula 2014-03-28 18:52
Joanno czy ten serniczek można upiec ale z samą bezą bez wiórek kokosowych? czy powinnam coś zmodyfikować?
Cytować
 
 
0 #23 magda 2014-03-07 16:57
Cytuję Anna:
No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...

to dziwne, że Ci nie wyszedł, przecież w przepisie jest też budyń, który w czasie pieczenia "łączy" sie z tym właśnie mlekiem i całość "zlepia" w jednolitą masę
Cytować
 
 
0 #22 AdamJaskuła 2014-02-15 22:07
To jest najlepszy sernik jaki jadłem, piekę go przy każdej uroczystosci i na święta. Żona prosi mnie o wypiek, by do pracy mogła zabrać bezustannie. Polecam wszystkim i dzięki za przepis!
Cytować
 
 
+2 #21 Emilia 2013-04-03 16:36
Serniczek się udał. Znakomity w smaku, chociaż inny niż piekłam do tej pory (na serkach homogenizowanych), spód mięciutki i przepieczony. Skorzystałam z rady jednej z Pań i bezę nałożyłam pod koniec pieczenia. Zastanawia mnie tylko czas pieczenia, ponieważ ja musiałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku (piekłam z sera mielonego półtłustego), więc to pewnie zależy od piekarnika. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
Cytować
 
 
-10 #20 Anna 2013-03-30 19:10
No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...
Cytować
 
 
0 #19 Emilia 2013-03-25 09:25
Dziękuję. W takim razie dam znać jak wyszedł:)
Cytować
 
 
+1 #18 Joanna 2013-03-21 21:34
Emilio w ogóle nie jest wyczuwalny :-)
Cytować
 
 
0 #17 Emilia 2013-03-21 20:23
Witam, chciałabym upiec ten serniczek na Wielkanoc, ale zastanawiam się czy konieczny jest ten olej w masie serowej, czy po upieczeniu będzie wyczuwalny? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego sernika i trochę się boję. Może niepotrzebnie bo widzę same pozytywne komentarze. Mimo wszystko będę wdzięczna za odpowiedź.
Cytować
 
 
0 #16 Agnieszka 2013-03-03 23:17
Dzisiaj zrobiam serniczek i wyszedl rewelacyjnie.Delikatny i puszysty.Balam się tylko o bezę z kokosem i wylalam masę na sernik dopiero pod koniec pieczenia(10 minut w zupelności wystarczylo).Dziękuję za przepis i zdradzę, że w przylym tygodniu szykuję się to tarty z orzechami i karmelem :) Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl