Sernik wiśniowo- kokosowy bez pieczenia

Lekki sernik na zimno o smaku wiśniowo- kokosowym. Bardzo oryginalny w smaku. Masa serowa przygotowana jest z serka kremowego, mleka kokosowego i bitej śmietany, dzięki którym jest kremowa, aromatyczna i lekko kokosowa. Dodatkowo w masie serowej zatopione są orzeźwiające wiśnie w galaretce. Spód sernika ma również posmak kokosowy.

Składniki:

Spód:

  • 150 g masła
  • 200 g sucharków (z cukrem)
  • 20 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 14 listków żelatyny (lub 10 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 700 ml, waga samych owoców ok. 350 g)
  • 170 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do sucharków. Wymieszać.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć masę z sucharków i ugnieść ją łyżką na dnie. Tortownicę włożyć do lodówki.
  4. Przygotować masę serową. Przygotować dwa nieduże garnki. Włożyć po 7 listków żelatyny (lub po 5 łyżeczek) i zalać 5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  5. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać. Odmierzyć 200 ml).
  6. Wiśnie razem z 200 ml soku z wiśni i 100 g cukru zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze 1 minutę na małym mocy palnika. Garnek ściągnąć z pieca, odczekać parę sekund, zalać napęczniałą żelatynę w jednym garnku i wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawić, aż kompot zacznie tężeć. (Po ostygnięciu można włożyć do lodówki, ale należy do niego zagladać co jakiś czas, aby za mocno nie stężał).
  7. Do miski przełożyć serek kremowy, mleko kokosowe, 70 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać np. trzepaczką. Żelatynę z drugiego garnka podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Ściągnąć garnek z pieca i dodać ok. 2 łyżek masy serowej i wymieszać. Dodać do reszty masy i dobrze wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aż masa zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do lekko tężejącej masy.
  8. Połowę masy serowej wyłożyć do tortownicy. Wyłożyć 2/3 kompotu z wiśniami, robiąc kleksy łyżką. Następnie wyłożyć resztę masy serowej, a na nią resztę kompotu. Widelcem zrobić szlaczek przez ciasto.
  9. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny do stężenia.

Źródło: Zmieniony przepis na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur, "Kokos- Kirsch- Kuchen".

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik wiśniowo- kokosowy bez pieczenia Sernik wiśniowo- kokosowy bez pieczenia