Strona Główna Przetwory i kremy Masło orzechowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Masło orzechowe Drukuj Email
niedziela, 01 września 2013 20:37

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy przełożyć do malaksera lub  blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
  3. Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

2

3

  1. Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
  2. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #19 Goszija 2015-03-26 19:11
Właśnie zrobiłam to masełko blenderem i wyszło niesamowite. Pycha :)
Cytować
 
 
0 #18 Joanna 2015-03-11 23:15
Kornelio nie potrafię pomóc jeśli chodzi o sprzęt.
Cytować
 
 
0 #17 Kornelia 2015-03-11 18:40
Myśli Pani, że blenderem takim kielichowym o mocy 500W zrobię takie masło? nie chciałabym "zajechać" silnika.
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2015-01-01 02:21
Klaudio Nie musisz dodawać soli, jeśli wolisz bez.
Cytować
 
 
-1 #15 Klaudia 2014-12-31 15:47
A czy sól jest potrzebna?
Cytować
 
 
0 #14 ania 2014-10-10 08:42
kochani z własnego doświadczenia wam napiszę, że: domowe masło orzechowe 1 miesiąc to bez lodówki można spokojnie w szafce trzymać, natomiast w lodówce ok 3 miesięcy spokojnie... nawet dłużej bym zaryzykowała w lodówce ale tak długo nigdy nie wytrzymało, bo zostało zjedzone ;) tahini, które sama zrobiłam w lodówce trzymałam ponad pół roku i nadal było dobre i właśnie wczoraj użyłam do zrobienia hummusu i wszystko jest pyszne ;)
Cytować
 
 
0 #13 Tomek 2014-09-25 09:37
Cytuję Paweł:
A jesli po zrobieniu masla i przelozeniu w docelowy pojemnik, zapomne po ostygnieciu maslo wlozyc do lodowki i tak bedzie stalo ptzrz 6 godzin, to do spozycia bedzie sie nadawalo jeszcze?


Pewnie, że tak - ja masło rzadko chowam w lodówce, tylko w ciemnym miejscu żeby miało konsystencję ;)
Cytować
 
 
+1 #12 Paweł 2014-08-10 05:16
A jesli po zrobieniu masla i przelozeniu w docelowy pojemnik, zapomne po ostygnieciu maslo wlozyc do lodowki i tak bedzie stalo ptzrz 6 godzin, to do spozycia bedzie sie nadawalo jeszcze?
Cytować
 
 
+2 #11 Ewa 2014-04-06 21:03
Wyszlo super:) mialam watpliwosci czy moj blender sobie poradzi z orzeszkami ale spisal sie na medal, w kilka minut bylo gotowe :)
Cytować
 
 
+7 #10 bbb 2014-03-26 18:45
Wykopałam w necie, że można takie masło zrobić w maszynce do mielenia mięsa. POLECAM!!! Jak pierwszym razem robiłam w blenderze to myślałam, że się zachlastam. Z maszynką to był relaks w porównaniu do blendera ;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+