Strona Główna Przetwory i kremy Masło orzechowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Masło orzechowe Drukuj Email
niedziela, 01 września 2013 20:37

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy przełożyć do malaksera lub  blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
  3. Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

2

3

  1. Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
  2. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #14 ania 2014-10-10 08:42
kochani z własnego doświadczenia wam napiszę, że: domowe masło orzechowe 1 miesiąc to bez lodówki można spokojnie w szafce trzymać, natomiast w lodówce ok 3 miesięcy spokojnie... nawet dłużej bym zaryzykowała w lodówce ale tak długo nigdy nie wytrzymało, bo zostało zjedzone ;) tahini, które sama zrobiłam w lodówce trzymałam ponad pół roku i nadal było dobre i właśnie wczoraj użyłam do zrobienia hummusu i wszystko jest pyszne ;)
Cytować
 
 
-1 #13 Tomek 2014-09-25 09:37
Cytuję Paweł:
A jesli po zrobieniu masla i przelozeniu w docelowy pojemnik, zapomne po ostygnieciu maslo wlozyc do lodowki i tak bedzie stalo ptzrz 6 godzin, to do spozycia bedzie sie nadawalo jeszcze?


Pewnie, że tak - ja masło rzadko chowam w lodówce, tylko w ciemnym miejscu żeby miało konsystencję ;)
Cytować
 
 
+1 #12 Paweł 2014-08-10 05:16
A jesli po zrobieniu masla i przelozeniu w docelowy pojemnik, zapomne po ostygnieciu maslo wlozyc do lodowki i tak bedzie stalo ptzrz 6 godzin, to do spozycia bedzie sie nadawalo jeszcze?
Cytować
 
 
+1 #11 Ewa 2014-04-06 21:03
Wyszlo super:) mialam watpliwosci czy moj blender sobie poradzi z orzeszkami ale spisal sie na medal, w kilka minut bylo gotowe :)
Cytować
 
 
+4 #10 bbb 2014-03-26 18:45
Wykopałam w necie, że można takie masło zrobić w maszynce do mielenia mięsa. POLECAM!!! Jak pierwszym razem robiłam w blenderze to myślałam, że się zachlastam. Z maszynką to był relaks w porównaniu do blendera ;)
Cytować
 
 
+2 #9 tralala 2014-01-25 19:08
Też miałam problem ze zmixowaniem- wszystko osadzało się na ściankach przez siłę odśrodkową zamiast się mixować, ale użyłam trybu pulsacyjnego do rozbijania lodu i zadziałało:) ze 20minut mixowania pulsacją i jest:)
Cytować
 
 
+1 #8 Joanna 2014-01-16 10:28
Karo możliwe, że Twój sprzęt ma za małą moc.
Cytować
 
 
+1 #7 kara 2014-01-15 11:22
Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?
Cytować
 
 
+1 #6 Joanna 2013-10-23 19:02
Ago moim zdaniem, tak.
Cytować
 
 
+4 #5 Aga 2013-10-23 17:54
zastanawiam sie czy takie masło można zrobić z orzechów włoskich
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+