krem toffifee

Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.

Składniki:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladki posiekać nożem bardzo drobno (lub zmiksować na drobno robotem kuchennym).
  2. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i wolniutko podgrzać, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią (oczywiście za wyjątkiem kawałków orzechów).
  3. Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Uwaga: Jeśli chcecie zrobić krem z jednego, małego opakowania czekoladek Toffifee (125g) to dodajcie 31g masła i śmietany.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Czekoladki włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 7, wspomagając miksowanie kopystką.
  2. Dodać miękkie masło i śmietanę. Podgrzać przez 5min./ temp. 37°C.
  3. Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Krem ToffifeeKrem Toffifee