Trufle z gorzkiej czekolady

Małe, miękkie, czekoladowe kulki z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30g masła
  • 1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • kakao, gorzka  czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
  2. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao, wiórkach czekoladowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach lub w roztopionej gorzkiej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
  3. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godzin
porcje

Liczba sztuk:

ok. 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle z gorzkiej czekolady