Wegańskie trufle daktylowe

Zdrowe trufle wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Głównym ich składnikiem są suszone daktyle, które nadają truflom słodyczy. Trufle są pyszne, słodkie i mocno kakaowe. Smakują każdemu, nawet małym dzieciom ;)

Przy przygotowywaniu trufli ważne jest posiadanie blendera/ malaksera o dużej mocy. Ja zrobiłam je w thermomixie.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

  • 100g zmielonych migdałów (lub orzechów)
  • 200g suszonych daktyli (z pestkami lub bez)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła migdałowego (kupnego lub z przepisu: "Masło migdałowe")
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli daktyle są z pestkami należy je usunąć.
  2. Dodać resztę składników i łyżkę wody. Miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca). W thermomixie miksować 15s./ obr.6.
  3. Z masy formować kulki, układać je na deseczce i schłodzić w lodówce. (Autorka poleca włożyć gotowe trufle na godzinę do zamrażalnika, a następnie przechowywać je w lodówce. Ja mrożenie pomijam).

2

  1. Trufle można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie zamknięte. (Moje leżały 2 tygodnie, a potem zostały zjedzone ;)).

Smacznego.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: „Deliciously Ella”, Ella Woodward

Wegańskie trufle daktylowe

Wegańskie trufle daktylowe